fbpx

Hvilket udstyr til Kilimanjaro skal du bare have? I denne guide gennemgår jeg hvad udstyr der er vigtigt og hvorfor.

En af de ting jeg oplevede på egen krop var at udstyret ER vigtigt. Der er grejfreak der altid har det lækreste (og dyreste) grej. Og det gør de måske har det lidt lettere, men mindre kan nu også gøre det. Der er dog ting du ikke bør gå på kompromis med; f.eks. vandrestøvler, sovepose og overtrækstøj.

Vær opmærksom på at den taske porterne skal bære, må veje max 15 kg (og den bliver vejet inden I går ind i nationalparken)

Udstyr til Kilimanjaro

Fødderne

Vandrestøvler:

Vandrestøvlerne er nok det vigtigste stykke udstyr til Kilimanjaro bestigningen, og holder dine fødder tørre og sikre på turen. Det vigtigste er, at støvlerne sidder godt på foden og du kan gå i dem i mange timer. Sørg endelig for at støvlerne er godt gået til inden Kilimanjaro. Du skal vælge et par støvler der er vandtætte. Om de er af læder eller med gore-tex membran, er ikke afgørende, men de skal give ankelstøtte og have stive såler. Ankelstøtten gør at du ikke så let vrikker om. De første dage kan være våde og der kan være sne på toppen, derfor er det vigtigt støvlerne er vandtætte.

Vandrerstøvler er højere en almindelig sko, hvilket hjælper til at vand og sne ikke så let kommer ind. De stive såler beskytter fodsålerne, så sten og ujævnt terræn ikke mærkes. Det behøver ikke at være meget kraftige vandre-eller alpinstøvler – det er der ikke behov for til et bjerg som Kilimanjaro.

Sokker:

Vælg tykke vandresokker i god kvalitet. De beskytter fødderne mod vabler og holder fødderne varme. Skulle de blive våde, tørre de hurtigt. Til de kolde dage, er det en fordel med et par tynde vandresokker inderst og et par tykke yderst. Tænk også over dette når du køber støvler. Hav 2-3 par tykke sokker og et par tynde med.

Kondisko:

Efter en lang dag i vandrestøvlerne, er det rart at kunne skifte til et par gode, behagelige kondisko.

Sandaler:

Sandaler er gode inden bestigningen og hvis du skal videre til Zanzibar og kan måske bruges den første dag hvis de sidder godt fast på fødderne. Men de kan også opbevares med bagagen i Moshi eller Arusha.

Tøj

På Kilimanjaro fungere det bedst med lag. Temperaturen veksler meget i løbet af dagen, og du skal kunne tage lag af og på for hurtigt at kunne regulere temperaturen.

Skaljakke:

Det er vigtig at du er tør! Og det er stort set umuligt at tørre tøjet undervejs; så en god skaljakke er essentielt. Har du en god skijakke, kan den sagtens bruges. Ellers bør du vælge en jakke der 100% vand- og vindtæt. Og der skal være plads til flere lag under den for at holde dig varm, særligt på topnatten.

Test jakken i Danmark inden afrejse. Gå en langt tur i regnvejr, helst en rigtig kraftig regnbyge. Hvis skaljakken ikke kan holde dig tør  her, er den ikke god nok til Kilimanjaro.

Skalbukser:

Du har også brug for skalbukser til at holde benene tørre. Igen har du skibukser, kan de bruges. Ellers bør du vælge skalbukser, der er 100% vand-og vindtætte. Der skal være plads til mindst to lag under dem. Et par kraftige regnbukser kan også bruges.

Overkroppen:

Har du sports T-shirts, kan de bruges. Ellers er det vigtigt med 2-3 T-shirts i syntetisk materiale eller af uld. Bomuld kan ikke anbefales da det bliver hurtigt vådt, holder på fugten og bliver meget tungt. Uld har den fordel, at det tørre let og kan bruges flere dage uden at lugte. Og begynder det at lugte, hjælper en gennemluftning meget. Merino uld er dejligt blød og holder på varmen selv når det er fugtigt.

Du bør også medbringe en let fleece- eller uld trøje og en kraftig fleece- eller uld trøje. Så er du klar til de både kølige aftner og den kolde topnat.

Om aftenen og de kølige morgener er det rart med en dunjakke. Den kan også bruges som hovedpude i et betræk, og til topnatten, hvor det godt kan blive rigtig koldt.

En vandreskjorte er også rar at have med. Den beskytter mod solen og fylder ikke så meget.

Inderst på kroppen, kan en uldundertrøje anbefales. Særligt på topnatten er den en vigtig del af dit udstyr til Kilimanjaro.

Underkroppen:

Gode vandrebukser, er behagelige at vandre i. Hvis du har et par, hvor benene kan lynes af til de første varme dage, er det nemmere at regulere temperaturen. Lidt kraftigere vandrebukser bør medbringes til de kolde dage. Til en bestigning af Kilimanjaro, behøver det dog ikke at være meget kraftige vandrebukser, da sliddet ikke er stort.

Lange underbukser i uld, bør medbringes. De holder dig varm på topnatten og er rare at have på i soveposen.

Undertøj bør være i syntetisk materiale eller uld. Det leder fugten væk og holder kroppen tør.

Hoved:

Halvdelen af varmen forsvinder fra hovedet. Derfor er det godt med en god hue og en halsedisse til topnatten. Derudover er det vigtigt at din skaljakke har hætte, der lukker godt om hovedet.

En halsedisse eller buff kan også hjælpe med at holde varmen de kolde dage. Gerne i merinould der er blødt og giver varme.

Luffer/handsker:

Når det blæser og er koldt er det rart med en god luffe eller handske til at holde fingrene behageligt varme. Luffer er varmere end handsker, hvorimod du har lidt bedre bevægelsesfrihed med en handske. Vælg evt. en tynd liner i luffen eller handsken. det giver ekstra varme, og så kan de bruges for sig når det bliver lidt køligt. Luffer eller handsker skal være vind-og vandtætte.

Sovegrej

Sovepose:

En god sovepose er essentiel. Det er vigtigt du kan holde varmen om natten og soveposen bør have en komforttemperatur på -10 grader. Varmebehovet er forskelligt for mænd og kvinder, og kvinder har typisk behov for mere varme end mænd. Er din sovepose akkurat ikke varm nok, kan en liner hjælpe. Den kan være af silke eller fleece og øger komforttemperaturen med 4-6 grader. Det er ikke vigtigt om soveposen er med dun eller syntetisk materiale. Dun er ofte lidt dyrere, lettere og lidt varmere. Gå ikke på kompromis med soveposen. Får du ikke en god nats søvn, bliver vandredagene meget lange.

Test meget gerne din sovepose en kold nat i Danmark. Tag på telttur en vinterweekend eller sov en nat på altanen. Jeg fandt på en vintertur til Sverige ud af af min sovepose ikke kunne holde mig varm da den var for smal og jeg skabte kuldebroer når jeg pressede dunen flad.

Liggeunderlag:

Der er et tyndt skumliggeunderlag med i teltet, men du bør også medbringe et godt oppusteligt liggeunderlag. Nogle liggeunderlag har en skumkerne og holder godt på varmen. Underlag kan enten være selvoppustelige ellers følger der en lille pumpe med. Det betyder ikke så meget, hvad du vælger. Find det der passer dig bedst.

Telt:

Telt skal du ikke tænke på. Det sørger guiderne og porterne for og indgår i prisen ved en Kilimanjaro bestigning. Typisk vil det være to-personers telte i god kvalitet.

Oppakning

Duffelbag:

En duffelbag er bedst at pakke dit udstyr til Kilimanjaro i. Helst skal den være vandtæt, men du kan også vælge at pakke alt grej i vandtætte poser. En duffelbag er lettere at finde ting i, end en rygsæk, og porterne foretrækker du medbringer en duffelbag, da den er lettere at transportere. En rygsæk kan dog også bruges. Kufferter er no go.

Vandtætteposer:

Det er en stor fordel at pakke alle vigtige ting såsom tøj, kamera, sovepose mm. i vandtætte poser, især hvis din rygsæk/bagage ikke er vandtæt. Selv om det er Afrika, kan det blive dårligt vejr, og vådt udstyr kan være fatalt i højderne. Brug Drysacks i de størrelser, der passe til dine ting. Jeg brugte selv zip-poser (fra IKEA) med en lille seddel i, så jeg let kunne se hvad der var i de forskellige poser. Det var jeg glad for da jeg skulle finde de forskellige ting i et trangt halv mørkt telt.

Dagsrygsæk:

Der er portere der bærer hovedparten af oppakningen og andet udstyr, men du bærer selv det du har brug for i løbet af dagen så som madpakke, vand, kamera, regntøj, osv. En dagsrygsæk på 30-50l med god støtte er vigtig. Sørg for at have et regnslag med, så dine ting holdes tørre.

Taske til de ting du ikke har brug for på bjerget:

En taske/kuffert til at opbevare de ting du ikke har brug for på Kilimanjaro, på hotellet i Moshi eller Arusha. Det kan også bare være en sæk.

Andet grej

Pandelampe:

En pandelampe er vigtig. Dels bliver det tidligt mørk i lejren, så pandelampen kan bruges til at finde teltet, toilettet og dit udstyr til Kilimanjaro i duffelbagen. Den er derudover meget vigtig på topnatten, hvor I starter ved midnatstid og vandre mange timer i pandelampernes skær. Husk ekstra batterier.

Drikkedunke:

Du skal have ca. 4 liter vand med dig hver dag. Det kan være i drikkedunke og evt. et drikkesystem til tasken. Mindst to af flaskerne skal kunne tåle kogende vand og være isoleret så vandet ikke fryser på topnatten. Nogle selskaber bruger at koge vand hvor andre bruger vandrensningstabletter. Engangsflasker er ikke tilladt på Kilimanjaro.

Snacks og mad:

Snacks er vigtige. Der er mad i lejrene og du har madpakke med på vandredagene. Medbring dog evt. havregrød eller andet vandrermad du godt kan lide, hvis du skulle blive træt af maden i campen. På topnatten er du selvforsynende. Snack gør at du kan holde energi niveauet oppe. Tænk i to kategorier: Hurtig energi og mæthedsfølelse. Til den hurtige energi kan du evt. medbringe druesukker, chokolade og slik. Til mæthedsfølelse kan du evt. medbringe nødder, energibarer og kiks. Energipulverdrik kan bruges til hurtig energi samt at give vandet en god smag.

Hurtigt tørrende håndklæde:

Et hurtigt tørrende håndklæde er godt. Som navnet siger, tørre det hurtigt, og det fylder meget lidt. Der er ikke mulighed for et bad på Kilimanjaro, men til den daglige hygiejne er et mindre håndklæde rigtigt fint. Det skal ikke være et almindeligt bomuldshåndklæde, da det fylder meget og er længe om at tørre. Hver morgen får du et vandfad indenfor i teltet til personlig hygiejne.

 Solbriller:

Du kan med fordel medbringe et par gode solbriller med uv-filter. Særligt hvis det sner er solbrillerne meget vigtige da genskinnet fra sneen er meget stærkt og der ellers er risiko for at blive sneblind.

Rejseapotek:

Medicin til eget forbrug. Vabelplaster og sportstape. Evt. 1-2 knæbind. Myggespray eller balsam, Malariatabletter (hvis du vælger at tage disse), solcreme, læbepomade, hæfteplaster, antiseptisk middel til små sår, vådservietter, hovedpinetabletter, tabletter mod tynd/dårlig mave, neglesaks. Rejsemedicin: Ciprofloxacin (kan anvendes ved stort set alle bakterielle infektioner, hvis man ikke har andet). Det samme gælder tetracycline, der også kan bruges til malariabehandling. Metronidazole, hvis der er tale om diarre forårsaget af amøber. Evt. højdesyge medicin diamox alternativ til højdesygemedicin kunne være Argi+ af mærket ”Forever Living” Du skal have en recept på ovenstående, så du kan eventuelt også snakke med din læge, om vedkommende kan anbefale andet.

Jeg vil klart anbefale at medbringe panodil, da højden giver mange hovedpine og panidiller tager kan bruges til at tage toppen af enhver smerte.

Toiletpapir:

Det virker måske banalt, men toiletpapir er en vigtig del af dit udstyr til Kilimanjaro. Der er toilet i lejren, men du vil højeste sandsynligt få brug for at træde af på naturens vegne i løbet af dagen og her er det vigtigt at du har pakket en rulle toiletpapir let tilgængeligt i din daypack.

Håndsprit:

Håndsprit til at desinficere hænder og andet.

Vandrestave:

Nogle bruger vandrestave, andre gør ikke. Det er op til dig hvad du vælger, men særligt på nedturen giver de støtte og aflaster knæ og ryg.

For mig var vandrestave helt essentielle. De giver en virkelig god støtte på ujævne steder og er gode at støtte sig til undervejs. Hvis du ikke har vandrestave, kan de lejes af selskabet. I langt de fleste tilfælde vil du møde guiden dagen før turen og du kan bede ham sørge for stave du kan leje.

Vandrensning:

Her kan du enten købe tabletter eller et vandrensningssæt. Vandet I drikker vil være kog eller renset, så vandrensning kan bruges for at fjerne flere bakterier og give tryghed, men er ikke nødvendigt. En life-straw drikkedunk er også en god løsning.

Lommekniv/Multitool:

Det er rart med en lille saks, kniv og måske en tang til små reparationer og førstehjælp undervejs.

Mugg:

Maxi mugg – fylder og vejer intet, men er rar at have med til morgenvask, nattetisseri i ekstremt vejr o. lign.

Evt. Dagbog:

Til at nedskrive informationer og dagens etape, anekdoter og sjove hændelser. Du kan også medbringe en lille bog, du kan læse i de stille stunder.

Pengekat/bælte:

Et must når du rejser i Afrika, så du altid har sikret dine værdigenstande, så som pas, penge, kreditkort samt vaccinationsbog, som skal medbringes.

Oplader/powerbank:

Hvis du skulle få brug for at oplade din mobil undervejs. Husk at batterier aflader hurtigt i kulden, så hav gerne er rigtigt kamera med til topnatten, som du har ekstra batterier med til.

Andet

I tilfælde af, at din indcheckede bagage skulle blive forsinket, er det en god ide at pakke de vigtigste ting i håndbagagen. Rejs evt. i dine vandrestøvler, da det er dit vigtigste stykke udstyr til Kilimanjaro og er svære at erstatte. Skulle uheldet være ude, kan du dog leje stort set alt i Moshi og Arusha.

Pakkeliste – Udstyr til Kilimanjaro

 • Gode vandrestøvler med en stiv sål og god ankelstøtte
 • Kondisko til aftenerne
 • Luffer/handsker
 • 3 par tykke vandresokker
 • 1-2 par tynde vandresokker
 • 1 vind og vandtæt jakke med hætte (hardshell/skaljakke i Gore-tex eller lign. materiale)
 • 1 par vind og vandtætte overtræksbukser (Gore-tex eller kraftige regnbukser)
 • 2-3 T-shirts (uld eller syntetisk materiale)
 • 1-2 tynde trøjer m/lange ærmer (uld eller syntetisk materiale)
 • Lange underbukser og langærmet undertrøje (uld eller syntetisk materiale)
 • Undertøj (uld eller syntetisk materiale)
 • 1 tyndere ulden sweater eller fleece jakke
 • 1 tyk ulden sweater eller fleece jakke
 • 1 varm hue (skal kunne dække ørene)
 • 1 solhat med bred skygge hele vejen rundt (kan evt. købes i Moshi)
 • 1 par tynde handsker
 • 1 par tykke, varme, vind- og vandtætte luffer
 • 1 varmt tørklæde eller buff/halsedisse
 • 1-2 par vandrebukser/vandreshorts (ikke jeans)
 • En tre-sæsons sovepose med komforttemperatur på minimum -10 grader
 • Oppusteligt liggeunderlag
 • Pandelampe + ekstra batterier.
 • Flasker til 4 liters væske, evt CamelBag drikkesystemer kan også anvendes
 • Gode solbriller med UV-filter
 • Solcreme (faktor 40-50) og læbepomade (ligeledes med høj beskyttelsesfaktor)
 • 2-4 solide plastikposer til at gøre rygsæk og bjergtaske 100% vandtæt ’indefra’
 • Toiletartikler
 • Rejseapotek
 • Vandrestave
 • Mugg
 • Pengekat/bælte
 • Evt. dagbog
 • Lommekniv/multitool
 • Desinficerende håndsprit/gel til hænderne (købes på apoteket eller hos Matas)
 • Toiletpapir (til vandredagene)
 • Fotoudstyr (Kameraet i din telefon kan nok ikke bruges på toppen pga. temperaturen)
 • Vådservietter
 • Snacks som chokolade og energibar
 • Vandtætte poser
 • Lille håndklæde