fbpx

Tirana – Albaniens rodede hovedstad

Tirana med bjerge i baggrundenTirana, der er Albaniens største by og hovedstad, har gennemgået en kæmpe forandring siden byen vågnede ved kommunismens fald i 1990’erne. Tidligere var byens arkitektur præget af grå, triste betonhuse bygget i stalinistisk stil, hvor de i dag er forvandlet til farverige huse med skøre påfund, skønne pladser og små gågader, hvor det er en fornøjelse at gå tur. Her er trendy butikker, shopping centre, museer, gallerier og masser af spisesteder.

Blandet arkitektur

Tiranas indre by er præget af forskellige arkitektoniske stilarter, der knytter sig til forskellige perioder af landets historie. Arkitekturen et mix af osmans, italiensk og kommunistisk. Fra perioden 1939-44 er for eksempel de noget pompøse bygninger, hvor landet var under italiensk besættelse, og i efterkrigstidens kommunistiske æra var det den monumentale sovjetiske stil – og elementbyggeriet – der dominerede. Den bedste måde at opleve byen er at gå en tur i de mangfoldige kvarterer og gamle gader, hvor autentiteten oser ud af hvert gadehjørne.

Tirana blandet bygninger

Gode madoplevelser

Du finder masser af gode restauranter og cafeer hvor man kan spise godt og billigt, samt følge med i det lokale liv. F.eks. Langs Ishmfloden, der gennemstrømmer Tirana, kan du gå på opdagelse i byens mange hyggelige cafeer og restauranter. Læg også vejen forbi den engang “forbudte bydel”, Blloku, hvor der kun var adgang for regeringsfolk, men nu er de unges tilholdssted med byens bedste caféer, butikker og restauranter.

Det albanske køkken er bestemt værd at udforske og er inspireret af både tyrkisk, græsk og italiensk madkultur, men samtidig også har sit eget særpræg. Der serveres alt fra skaldyr, fisk, lam, kanin, kylling til friske og velsmagende grøntsager. Albanerne spiser efter årstiderne og fødevarer er lokalt produceret. Den Albanske nationaldrik hedder raki og er en slags brændevin fremstillet af druer og tilsmagt med anis.

Tiranas historie

Tirana blev grundlagt af en feudal herremand i 1614, og de første bygninger var en moské, et bageri og et tyrkisk bad. Tirana blev først hovedstad i 1920 og befolkningen er næsten tredoblet siden kommunismens fald, og i dag bor der cirka en million mennesker. Med en smuk sø på en ene side og Dajti bjerget på den anden, er der også rig mulighed for naturoplevelser i området.

Tirana Skanderbeg Plads

Seværdigheder

Oplevelser i Tirana der kan anbefales: Tiranas pyramide, Nationalmuseet, Skanderbeg pladsen, Bloku området og en udflugt til Dajti bjerget. Se forslag til en en-dags tur i Tirana i PDF-format HER

.

    Tirana og Dajti guide

    Bjerglandskab DajtiJeg har lavet en virkelig god guide til en en-dags tur i Tirana og Dajti bjerget. Den kan du GRATIS downloade her.