fbpx

Seværdigheder i Tirana

I Tirana venter masser af spændende seværdighederne. Her er masser at se og opleve og det de fleste seværdigheder i Tirana ligger i gåafstand fra hinanden. Lige meget om du er til historie, kunst eller natur, har Tirana noget for dig. Nedenstående finder du en guide til de forskellige seværdigheder. Jeg har også sammensat en en-dags tur i Tirana hvor du er her i kort tid eller besøger byen fra f.eks. Durres eller en af de andre dejlige kystbyer. Download den til højre.

Skanderbeg plads

Skanderbeg plads ligger centralt i Tirana og rundt om den finder du flere af Tiranas seværdigheder. Pladsen er efter kommunismens fald blev transformeret og mens man har bibeholdt noget af det gamle der er inkorporeret i en ny og moderne stil. Skanderbeg plads er bilfri hvilket giver mulighed for stille og roligt at gå rundt og nyde de gamle (og nye) bygninger

I den nordlige ende af pladsen ses Operaen, hvor samme (moderne) bygning også rummer Nationalbiblioteket. Det er dog Det National Historiske Museum fra 1981, der dominerer denne del af pladsen. Over indgangen ses en kæmpemæssig mosaik med Moder Albanien i spidsen for sejrrige albanere fra forskellige tidsperioder fra illyrerne til frihedskæmpende partisanere og intellektuelle der var med til at frigøre Albanien fra Det Osmanniske Rige. På pladsen finder du også Klokketårnet og Et´hem Bey moskeen.

Du kan komme tæt på landets helt store folkehelt, Skanderbeg, hvis rytter statue troner på plads opkaldt efter ham. Skanderbeg samlede Albanien som en stat i 1400-tallet efter oprør mod osmannerne og konverterede selv til kristendommen.

House of Leaves

House of leaves var hovedkvarter for det kommunistiske regimes hemmelige sikkerhedspoliti og er i dag museum for hemmelig overvågning. Fanger blev forhørt og tortureret her og museet giver et unikt indblik i en af de mest dystre sider ved det gamle regime. Der var overvågningscentral i villaen mellem træerne – også kaldet House of Leaves. Bygningen blev brugt af sikkerhedspolitiets tekniske og videnskabelige enhed med ansvar for aflytning af telefoner og overvågning af post samt generel overvågning af udlændinge. Nu udstilles mange eksempler på deres aflytningsudstyr med beskrivelse af metoderne Det gamle regimes fantasi rakte vidt, når det gjaldt om at overvåge befolkningen. Her er blandt andet tasker, frakker, transistorradioer og boremaskiner, som blev brugt til at anbringe mikrofoner i. Der afspilles videoer med overvågningsbånd og propagandafilm.

Bllok

Det nu trendy område Bllok eller Blloku, var tidligere et lukket byområde der kun var for Hoxha og hans regeringstop. Almindelige mennesker havde ingen adgang. Alle veje ind til magthavernes egen by i byen var spærret af politi og militær. Den almindelige albaners opfattelse var at disse villaer  var en luksus uden sidestykke, og alle mulige legender trivedes om dem, hvilket utvivlsomt passede den mangeårige diktator, Enver Hoxha. Han regerede, ikke i kraft af et folkeligt mandat, men fordi han mente at have retten til magten, og denne ret beskyttede han ved at omgærde sin person og sit styre med frygt.

Ved kommunismens sammenbrud viste husene i Blokken sig at være som store middelklassehuse i Skandinavien, pæne uden at være prangende.

Men meget er sket siden og i dag er det I Bllok det sker. I dag er der masser af smarte cafeer og gode restauranter og det er her de unge holder til både om dagen, men i særdeleshed om aftenen.

I Bllok-områder finder du Sky Tower, hvor den øverste etage huser en roterende bar. På 45 minutter roterer baren hele vejen rundt og det er altså muligt at få udsigt til hele byen. Priserne er lidt opskruet og servicen ikke noget at råbe hurra for, men det er en hyggelig oplevelse.

Tip

At Albanien ligger tæt på Italien, mærker man på deres høje kvalitet af espresso og deres lækre is.

Cioccolati Italiani er en af de mest populære cafeer i Bllok. De servere espresso på utallige lækre måder og har de lækreste is. Men de har en lækker specialitet, Affogato, du bør prøve hvis du kan lide espresso og is. Her hælder de frisklavet cremet espresso over lækre kugler vaniljeis – og det smager himmelsk.

Pazari i Ri - Den nye bazar

Den nye bazar, Pazari i Ri, ligger i et af Tiranas ældste beboelsesområder og har de seneste år gennemgået renovering og opdateringer. Den er uhyre kunstfærdigt udført med smukke lamper og halvtage. Mange elementer af den gamle bydel er bevaret hvilket giver stedet en del af sin charme. Selve navnet stammer fra den lokal markedsplads hvor bønder fra området kom for at sælge deres frugt, grøntsager, kød, fisk og krydderier.

Den nye bazar handler om kvalitet. De handlende hjælper dig gerne med at finde de bedste produkter og fortæller gerne om stedets historie. Og selv om i ikke taler same sprog, finder de handlende på en eller anden måde ud af at kommunikere med dig. Albansk landbrug er endnu ikke ødelagt af stordrift og industrialisering som det danske, og produkterne har ofte en stærk og naturlig smag.

Hele byområdet omkring den nye bazar er blevet hotspot for både lokale og turister. Det er et af de steder hvor der autentisk afspejler stemningen i byen. Omkring markedet er der utallige barer og restauranter der servere friskbrygget øl og lokal mad, alt fra fast food til finere madkunst. Albanerne handler ind her om dagen og mødes så med deres venner om aftenen på en af den mange pubber og barer.

Tip

Har du fået appetit af alle de lækre specialiteter på det nye marked, skal du blot gå over plads Sheshi Avni Rustemi for at finde et af de mest traditionelle køkkener i byen.

Restauranten Oda ligger lidt tilbagetrukket på højre side af gaden Rruga Luigj Gurakuqi. Oda er en traditionel albansk familierestaurant med stemning og god mad. Prøv f.eks. ovnbagt lammekød med grøntsager og skyl efter med albansk rødvin.

Klokketårnet

Klokketårnet er en af de bedst besøgte seværdigheder i Tirana, hvilket nok også hænger sammen med at det er gratis og at den ligger ved Skanderbeg plads.

Tårnet blev bygget I 1822 af Et´hem Bey der også færdiggjorde moskeen der ligger ved siden af. Det er muligt at gå op af den 90 trin lange vindeltrappe og fra toppen af tårnet bliver du belønnet med en udsigt der er et postkort værdigt. Trappetrinene op er dog både stejle og smalle, så gåturen mod toppen er mest for de lidt modigere ben.

Tip

Klokketårnet lukker kl 15 og er lukket i weekenden

Et´hem Bey Moskeen

Moskeen er en af ret få gamle moskeer, som overlevede Folkerepublikken, der i 1967 erklærede landet for ateistisk. Moskeen er påbegyndt i 1790´erne af Molla Bey og færdiggjort ca 1820 af Et´hem Bey.

Moskeen var lukket fra 1967 til 1991 hvor 10.000 mennesker protesterede ved moskeen mod den påtvungne ateisme. Nu kaldes til bøn på arabisk 5 gange om dagen, dog er den alt for lille til de troende på helligdage, hvor de i stedet beder på Skanderbeg Pladsen.

I moskeen kan du se smukke freskoer med træer, vandfald og broer. Sådanne dekorationer er meget atypiske for islamisk kunst der normalt består af smukke krummelurer og arabiske bogstaver.

Tip

Der er omvisning i moskeen flere gange om dagen. Når du går ind i moskeen, skal du tage skoene af og du bør dække skuldre og knæ. De albanske muslimer er dog kendt for deres meget afslappede holdning til islam.

Nationalhistorisk museum

Nationalhistorisk museum ved Skanderbeg plads er en af de bedst kendte seværdigheder i Tirana. Du kan næsten ikke undgå at lægge mærke til den kæmpemæssig bygning med en stor mosaik på bygningens front. Nationalhistoriske Museum er Albaniens største museum og giver en god introduktion til Albaniens historie. Udstillingen omhandler perioderne fra antikken til kommunisttiden og spreder sig over 18.000 kvadratmeter og udstiller 5.000 genstande.

Mosaikken på museets front hedder ”Albanien” og glorificere på bedste socialistiske vis arbejderklassens helte gennem Albaniens historie. Indenfor i museet finder du 8 pavilloner der hver  er dedikeret et emne, hvilket gør museet let at finde rundt i. Der er følgende pavilloner: Antikken, Middelalder, Renæssancen, Uafhængighed, Ikoner, Anti-fascisme, Kommunistisk terror og Moder Teresa.

Det er værd at fremhæve den ”Dea af Butrint” ikoniske statue hvor dog kun hovedet er tilbage   og den berømte mosaik ”Skønheden fra Dürres”. Begge finder du i Antikken pavillonen. Museet er også kendt for sin unikke ikon samling, hvor du bl.a. finder ikoner af den berømte Onufri.

Bunk´Art 2

I den tophemmelige bunker i sydenden af Skanderbeg plads finder du Bunk´art 2, der nu fortæller om livet under kommunismen.

Bunk´Art 2 var oprindeligt en bunker konstrueret til Indenrigsministeren og hans stab i tilfælde af atomkrig. Den er ca 1.000 kvm og havde kun en skjult indgang fra Indenrigsministeriet. Den blev bygget i 1981-1986 under kodenavnet Objekti Shtylla’ og betonmurene er optil 2,4 m tykke.

Bunkeren er en af mange, måske helt op til 700.000 bunkere, der blev konstrueret rundt om i Albanien

I Bunk´Art 2 bliver man præsenteret for små film med folk, der har overlevet mange år i de såkaldte arbejdslejre (de facto fængsler), og så er der bl.a. en fortløbende udstilling af fangernes forhold og beskrivelse af historien under det kommunistiske styre.

Bunk´Art 2 er lillebror til det store Bunk´Art museum der ligger i udkanten af Tirana. Se mere HER

Museum for kunst

National Gallery of Arts ligger et stenkast fra Skanderbeg pladsen på den brede boulevard der går ned mod floden. Galleriet har skiftende udstillinger i stueetagen samt en fast udstilling af albansk kunst fra flere tidsperioder. Her er det mest interessante uden tvivl den albanske socialrealisme, altså kunsten skabt under landets mange år under kommunisme. Her glorificeres den socialistiske mand og det er grænsende til naivkunst og popkunst.

Tip

I forgården til galleriet finder du ”Fujimotos sky”, en moderne installation der har været på tur rundt i verdens hovedstæder før den, fandt vej til Tirana.

200 lek 

Hoxhas pyramide

Pyramiden, rejst i Hoxhas ære, er nok den mest kluntede seværdighed i Tirana. Lige syd for floden finder du det nedlagte museum, som i dag    mest af alt ligner et uvenligt betonmonument fra kommunisttiden.

I 1988 åbnede museet designet af Hoxhas datter, Pranvera Hoxha. Oprindeligt var der en rød stjerne på pyramidens top, et symbol på kommunisme, der dog senere er fjernet.

Museet blev efter kommunismens et konferencecenter, men er nu (næste) forladt og forfalder mere og mere. Der er dog stadig en radiostation der sender herfra.

Det diskuteres om det malplacerede monument i Hoxhas ære skal rives med, men mange af Tiranas borgere ser gerne at dette stykke af deres (mørke) arv bevares så kommunistæraen ikke bliver ignoreret eller glemt For de friske ben er det populært at forsøge at bestige pyramiden, hvilket dog foregår på eget ansvar.

Tip

Bag Hoxhas pyramide finder du en sjov cafe eller måske rettere sagt et cafe-museum. Komiteti er spøjst indrettet med møblement og artefakter fra kommunisttiden.

De servere en væld af forskellig øl og cocktails, men er mest kendt for det store udvalg af Raki. Der er altid ca 50 forskellige Raki at vælge i mellem, heriblandt en fra ejerens ejet destilleri. Når vejret er godt, er der en skøn gårdhave hvor der kan nydes en kop espresso.

Den centrale boulevard

Den store centrale boulevard løber over to kilometer fra Skanderbeg-pladsen og her finder du et utal af Tiranas seværdigheder. Boulevarden blev anlagt af Italien, som Albanien gradvist underlagde sig under Italiens fasciststyre – dengang var Tirana nærmest en landsby. Sjove gul-rød-grønne bygninger huser rådhus og diverse ministerier.

Hvis du går ad den fra Skanderbeg plads mod floden kommer du forbi museet for kunst på venstre hånd og Rinia parken på højre hånd. I Rinia parken ligger Taiwan-centret med restauranter, cafeer og en bowlinghal.

På højre hånd, lige før floden, ligger det gamle italienskopførte hotel Dajti, hvor udenlandske journalister og forretningsfolk holdt til under det gamle styre. Det er siden blevet kendt at alle værelserne var aflyttet og der var en hel kælder med hvor agenter sad og lyttede med på fortrolige samtaler. Hotellet er i dag blevet købt af Albaniens nationalbank og er ikke i brug

På den anden side af byens smalle flod, Lana, finder man på venstre hånd Hoxhas pyramide og kort efter er det muligt at dreje ind i Bllok-området af en sidevej på højre hånd.

Hvis du i stedet for at dreje ind i Bllok, fortsætter ca 10-minutters gang videre af boulevarden, kommer du til Grand Park. Her finder du om dagen ro ved den store kunstige sø, men på en sommeraften er her livlig aktivitet. Familier og venner samles i den store park til hygge, så hele parken summer af sommerliv.

Skanderbeg Plads

Tirana og Dajti guide

Bjerglandskab DajtiJeg har lavet en virkelig god guide til en en-dags tur i Tirana og Dajti bjerget. Den kan du GRATIS downloade her.