fbpx

Dürres

Dürres er den næststørste by i Albanien og ligger ved kysten ca 33 km fra hovedstaden Tirana. Den næsten 10 kilometer lange sandstrand starter lige syd for havnen og kantes af en strandpromenade. Den fine strandpromenade langs Dürres riviera syder af feriestemning, med udeserveringer, solparasoller og legepladser. Når solen går ned, myldrer albanerne frem og promenerer langs med havnefronten, ligesom der kommer liv i det lille tivoli med radiobiler og karrusel. Stranden fortsætter langs områderne Golem og Querret, der er vokset sammen til et sol-og-bade-rejsemål med meget at vælge mellem. Samtidig er atmosfæren charmerende og du får mange smagsprøver på landets kultur.

Stranden i Dürres

Stranden er børnevenlig, lavvandet og så bred, at der både er plads til liggestole og åbne arealer. Der er mange udeserveringer med tydelige indflydelser fra både det italienske og det tyrkiske køkken. Prisniveauet er betydeligt lavere end i Danmark og du får en pizza med drikkevarer for under en halvtredser.

Durres

Dürres´historie

Badebyen Dürres’ historie går langt tilbage. Allerede i det 7. århundrede f.Kr. skabte det antikke Grækenland en koloni her med henblik på at udvinde sølv og andre mineraler fra bjergene i Illyrien. Senere kom romerne og erobrede byen i 229 f.Kr. der voksede til et centralt knudepunkt mellem Rom og østover. Det anslås at befolkningstallet dengang var 40.000. Romerriget blev efterfulgt af Det Byzantiske Rige, venetianerne og ottomanerne, som alle har sat deres præg på Durrës.

I dag er især den gamle bydel interessant. Her finder man den byzantinske bymur fra det 6. Århundrede, ligesom der midt inde i byen ligger et gammelt romersk amfiteater bygget mellem det 1. og 2. århundrede.

Især bymuren er imponerende, som både romerne, byzantinerne og venetianerne har bygget på. I dag kører bilerne ind gennem muren, og et sted går der sågar en hullet vej ovenpå muren.

Durres by

Amfiteatret

Dürres Amfiteater er bygget under romertiden til gladiatorkampe med kapacitet til ca. 20.000 tilskuere. En stor del av amfiteateret er ødelagt af jordskælv i løbet af årene. Systematiske udgravninger begyndte i 1966 hvor historien fortæller at en indbygger ville plante et træ i sin have, men det forsvandt ned i et hulrum. På den måde blev amfiteatret genopdaget, og i dag er ca. halvdelen af ​​monumentet blevet udgravet. Men en egentlig bevaringsindsats skete ikke og amfiteatret gik langsomt i forfald.

Først i 2000 besluttede man, at denne unikke ruin skulle bevares for fremtiden. I mangel af tilstrækkelige bevaringsbestræbelser er amfiteateret langsomt forværret. Alvorlige strukturelle mangler gør stedet ustabilt, og mosaikkerne og malerierne forfalder. Det er dog ikke uden problemer at fortsætte udgravningerne, for der står endnu huse oven på ruinerne, og lovgivningen i Albanien gør det ikke muligt at ekspropriere. Amfiteatret er blevet udpeget som et af de mest truede kulturarvssteder i hele Europa og et tentativt optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

amfiteater Durres

Med sin ovale form og diameter 136 m., hvor arenaen alene målte 60 x 40 meter, var dette amfiteater det største på Balkan. Den vestlige cavea (siddepladserne) læner sig op ad en bakke hvor den modsatte side er på flad jord. Siddepladserne var dækket af fine hvide fliser så tilskuerne sad godt når de skulle se gladiator kampe.

Gladiatorkampene fortsatte ind til Det Vestromerske Riges fald i 476 e.Kr. hvor gladiatorkampe blev forbudt. I det 6. og 10. århundrede blev amfiteatret ødelagt af jordskælv. Senere husede monumentet et tidligt kristent kapel, smukt dekoreret med mosaikker og fresker, og et middelalderligt kapel fra det 13 århundrede., før det gik i glemmebogen og man byggede huse oven på ruinerne.

Nogle få hundrede meter op ad hovedgaden ses marmorsøjler fra det romerske forum (markedsplads). I alt har her stået 40 søjler, hvor omkring der har været forretninger. Man mener, at den vigtige romerske vej Via Egnatia der gik til Byzans (senere Konstantinopel og i dag Istanbul) startede her. Lidt fra forum ses nogle få ruiner fra et romersk bad.

Oplev mere af Albanien

Når du holder ferie i Dürres må du ikke snyde dig selv for at gå på opdagelse i omgivelserne. Det er nemt at kombinere sol og badning med byliv og kultur. Her er nogle tips til udflugter du kan foretage fra Dürres riviera:

  • Der er ca. 30 km til Albaniens hovedstad Tirana med bazarer, en kunstig sø og et trendy forlystelsesliv
  • I nabobyen Kruja der er en by med håndarbejdsmarked i et middelaldermiljø, ligger bland andet Skanderbeg museum for Albaniens historiske nationalhelte
  • Berat, “byen med tusinde vinduer”, der er med på Unescos verdensarvsliste

Tip

På den lange strandpromenade finder du et utal af isbutikker, isboder og isvogne. Der er masser af lækker frisklavet is. Ved Ventus-molen finder du det bedst kende issted i Dürres, Gelateria Cela, hvor der et utal af forskellige smagsvarianter der altid er frisklavet.

Tirana og Dajti guide

Bjerglandskab DajtiJeg har lavet en virkelig god guide til en en-dags tur i Tirana og Dajti bjerget. Den kan du GRATIS downloade her.